/Pregatirea de lucru in atelierul de machetare

Pregatirea de lucru in atelierul de machetare

Machetele conceptuale se constituie simultan prin primele desene. Nu necesită o pregătire specială, inclusiv ar putea împiedica mai mult decât avantaja dezvoltarea proiectului. O masă auxiliară alăturată celei de desen, câteva unelte de bază (vezi capitolul anterior) și un fundal constituit din materiale precum hârtia, hârtia cartonată, cartonul ondulat, lemn de plută, câteva bucăți mici de lemn, obiecte găsite, resturile machetelor anterioare, metacrilat etc, și adezivii cei mai importanți, sunt mai mult decât suficienți. Este diferit la machetele de lucru și de execuție.

 Relațiile celor mai importante concepte

Înainte de a începe să lucrăm trebuie să ne fixăm obiectivele și necesitățile pentru a îndeplini terminarea unor machete specifice. Lista acestor concepte ne va ajuta să nu uităm aceste aspecte importante:

  1. Tipul modelului – Despre ce tip de machetă este vorba și care este gradul de finalizare? (vezi tipologia stabilită în capitolul 2)
  2. Misiunea machetei – Ce forme reproduce?; Ce trebuie analizat și descoperit?; Ce aspecte ale proiectului și ce informație trebuie transmisă?;  Ideea proiectului poate fie mai bine explicată prin desene sau perspective diferite, sau doar printr-o machetă?; Trebuie să existe o relație între setul de planuri și machetă?; Trebuie reprodus doar edificiul sau și terenul înconjurător și elementele caracteristice mediului?; Trebuie reproduse doar formele exterioare sau și cele interioare?; Trebuie să se demonteze pentru a aprecia cu claritate spațiile interioare? (trebuie sa fie vizibile toate etajele sau doar acoperișul și fațadele?)
  3. Receptorul – Cui îi ajunge macheta?; Cui trebuie să îi explicăm ideile proiectului?; O fi propriul autor (student, arhitect) cel care explică macheta, trebuie să transmită o informație ea singură?
  4. Faze ale muncii – Este vorba despre o machetă conceptuală, de lucru sau de execuție?; Trebuie utilizate unele elemente din machetă pentru a construi macheta de execuție (bază, teren, edificația existentă)?
  5. Nivel – La ce nivel v-a fi reprodus proiectul?; Ce zonă a mediului înconjurător detaliem?
  6. Material, unelte, mașinării și cunoștințe proprii – Ce material trebuie să utilizăm? Răspund cerințelor proiectului?; Ce efect dorim să producă materialele?; Care combinație de materiale este cea mai adecvată?;  Ce tip de textură ( strălucitoare, mată, reflectantă) și ce culoare vor avea suprafețele materialelor?; Putem obține toate aceste materiale în timp util?; Le putem manipula cu ustensilele și spațiul de care dispunem?; Dispunem de unelte, mașinării, cunoștințe și experiețe suficiente pentru a aplica tehnicile necesare?
  7. Transport și echipament – Cum va fi împachetată și transportată macheta?; Care este dimensiunea maximă?; Ar fi posibilă demontarea machetei?
  8. Documentare – Dispunem de toate mijloacele de documentare necesare pentru a construi macheta (planuri topografice, secțiunile edificării)?; Sunt planurile de la nivelul adecvat?; Desenele pentru construirea machetei sunt realizate în așa fel încât să se poată începe realizarea imediată a machetei?; Caracteristicile cele mai importante ale proiectului se pot reproduce prin materiale, unelte, cunoștințe și experiența noastră de până acum?; Desenele definesc datele cele mai importante ale machetei?; Avem suficiente copii ale planurilor pentru a le putea utiliza drept șablon?; Dispunem de o listă a tuturor elementelor ce trebuie construite? ( e exemplu, toate edificiile ce trebuie reproduse într-o machetă de urbanism); Ce părți de lemne necesităm și în ce ordine trebuie tăiate pentru a construi diferite părți ale machetei?; Care este secvența optimă pentru a construi elemente speciale și ce cate materiale în plus avem nevoie? (De exemplu: mai întâi taiem cu fierăstrăul circular, apoi perforăm,  șlefuim, în continuare curățăm suprafața, aplicăm vopsea iar la final montarea și încorporarea terenului)
  9. Controlul final – Înainte de a începe să lucrezi trebuie să verifici disponibilitatea uneltelor , mașinăriilor, materialelor necesare și să reiei verificarea ordinei construcției.

Dacă uneltele  sau condițiile de lucru nu ne permit construirea întregii machete sau a unei părți ale acesteia, atunci ar trebui să lăsăm munca pe mâna unui tâmplar profesionist. În acest caz trebuie să ii explicăm responsabilului ideile noastre despre felul în care dorim să arate macheta, pe care acesta trebuie să o realizeze corect și în prealabil să aibă la îndemâna multe detalii. Ar fi convenabil ca documentele de lucru pentru cel care construiește macheta să fie imediat pregătite pentru a incepe construcția acesteia  și să conțină informațiile necesare! Trebuie studiat și analizat setul întreg de planuri ale unui proiect pentru ca mai târziu să construim o machetă la scară de 1:500, înafară de faptul că necesită mult timp, poate duce la greșeli de interpretare și la neînțelegeri. Cu toate acestea, informația nu trebuie să fie chiar la obiect: cel care construiește macheta trebuie să-și formeze o idee a proiectului la nivel global.

2018-03-14T11:17:16+03:00 martie 14th, 2018|Categories: Applications, Company, Machete, Tutoriale Machete|
Call Now Button