PROJECTS

Macheta Cetati si Biserici Fortificate din Transilvania Prejmer







Cavalerii teutoni care primesc drepturi asupra localității Prejmer sunt cei care vor ridica până la un anumit nivel biserica din Tartlau (denumirea săsească a localității).Lăcașul de cult a fost construit în stilul gotic burgund.Biserica a suferit numeroase intervenții, dar în urma restaurării întreprinse de Direcția Monumentelor între 1960 și 1970 ea și-a căpătat forma inițială.Constituie cea mai bine păstrată și cea mai puternică biserică-cetate medievală din Estul Europei. Biserica a fost ridicată pe un plan central, în cruce greacă, modificat prin intervențiile din secolul al XVI-lea. Inițial, clădirea era compusă din patru brațe egale dispuse în jurul unui careu centrat de un turn octogonal.

Fiecare braț era compus din câte două travee, una pătrată și alta poligonală, corul bisericii fiind flancat pe ambele laturi de câte două perechi de capele rectangulare.Fiindcă Prejmerul era prima localitate care primea loviturile turcilor veniți prin pasul Buzău, după ce regele Sigismund de Luxemburg a dispus ridicarea unor sisteme de apărare în Țara Bârsei, a început fortificarea bisericii prin ridicarea unei incinte înalte și puternice înconjurată de un șanț lat de apă. Cetatea, clădită în formă de cerc, avea ziduri groase de 3-4 metri și înalte de 12 metri, bastioane, porți de fier și poduri care se ridicau.În cetate se afla și un dispozitiv de luptă neobișnuit: vestita „Orgă a morții”, formată din mai multe arme așezate la un loc, care trăgeau toate deodată. Aceasta producea pierderi grele inamicilor.

Ne gasesti și pe Facebook, Linkedin și Youtube

Dacă vrei să vezi ultimele noastre proiecte, să fii la curent cu ultimele noastre noutăți sau pur și simplu îți place de noi și vrei să ne urmărești