/Materialele folosite in machetele de arhitectura – Lemnul

Materialele folosite in machetele de arhitectura – Lemnul

Împreună cu hârtia și cartonul, lemnul și derivatele sale sunt materialele cele mai folosiute în construcția machetelor. Obiectele realizate din lemn, de la baza de sprijin până la detaliile din tije subțiri, sunt rezistente și este relativ ușor de lucrat cu ele.

Lemnul masiv – Acesta are o culoare și textură proprie. Structura lemnului (inele de creștere, dungi, noduri, etc) Influențează notiunea nivelului machetei. Pentru obiectivele noastre cel mai potrivit lemn este vizual „mort” decât „viu”. Etajele realizate din lemn se vopsesc de cele mai multe ori și de aceea este  de preferat lemnul deschis, decât cel închis. Fațadele și detaliile plastice, ca ieșirile și intrările ies mai bine în evidență pe un fundal deschis; dacă acesta este închis, se identifică cu umbrele.

  Aspectele cele mai importante în prelucrarea lemnului sunt duritatea materialului și sensul fibrelor. Lemnul de plută poate fi tăiat cu un cutter, produce un efect poros și nu suportă încărcături mari. Lemnele mai dure, ca de exemplu, părul, arțarul și arinul trebuie tăiate, dar prezintă o suprafață netedă și continuă. Între timp, se valorifică și lemnul rașinos, ca de exemplu, tei, plop și pin. Culorile acoperă o gamă amplă, de la galbenul arțarului și plopului, ajungem la galbenul teiului, roșiatic al părului și arinului, până la roșu închis al mahonului. Toate tipurile de lemn își pierd culoarea dacă sunt expuse la lumina solară; la clasele de arbori cu o culoare mai deschisă, această pierdere de culoare iese mai mult în evidență decât la clasele de lemn cu o culoare mai închisă.

Putem găsi lemn masiv în depozite, magazine de bricolaj și ca piese suplimentare în atelierele de tâmplării. Cel mai bine ar fi dacă am procura piese gata tăiate pentru a simplifica rezultatul său final.

Materialele folosite in machetele de arhitectura - Lemnul

  Placaj din  lemn- Se utilizează mai ales ca bază pentru susținerea machetelor. Ar trebui să se ia în considerație greutatea acestuia, mai presus de rezistență. Placajul  PAL ignifugat  și cel din rășini este mai dens decât placajele de tâmplărie și cele stratificate.

 Placaj de tâmplărie-  Au o grosime de la 13 până la 45 mm, o lățime de 183 cm și o lungime de 510 cm. Nucleul este format din lemn masiv, acoperit pe ambele părți cu un strat de lemn lipit Aceasta poate fi de stejar, mahon, fag etc.

Placaj stratificat-  Plăcile formate prin mai multe straturi ( de 0,2 mm până la 6 mm grosime) lipite între ele. Grosimea plăcilor variază de la  0,4,  0,6,  0,8  1,0 până la 15 mm; lungimea ei ajungând până la 305 cm și lățimea poate fi de 100, 122 sau 152,5 cm.

 Placaj din rășini- Aceste plăci sunt formate dintr-un amestec  din bucăți de lemn și rășini sintetice. La plăcile „moi” amestecul este mai subțire și, în consecință, sunt mai moi și au greutatea a jumătate din placile „dure” (greutate specifică între 0,23 și 0,4 față de 0,95 kg/dm3 ). Putem găsi plăci chiar de 600 x 200 cm. Grosimea plăcilor moi este de obicei  de la 8 la 20 mm, în schimb plăcile moi au grosimea de la 2,5 până la 6 mm.

  Placaj PAL ignifugat- Sunt plăci formate din rezidurile lemnelor și coală. Sunt destul de „dense” și grele. Este mai ușor de lucrat cu plăcile care au un nucleu mai „gol”. Se găsesc sub diferite forme de fabricație, de la 180 x 510 cm și o grosime de la 6 până la 30 mm

2018-05-23T15:56:52+03:00 martie 22nd, 2018|Categories: Applications, Company|
Call Now Button