/Mașinăriile folosite in realizarea machetelor de arhitectura

Mașinăriile folosite in realizarea machetelor de arhitectura

Nu este necesar să menționăm că manevrarea mașinăriilor cu elemente ascuțite și care se rotesc cu o mare viteză, trebuie controlate  cu multă grijă și  atenție dacă vrem să evităm accidentările. Asta este valabil mai ales pentru fierăstrăul circular, mașina de frezat și lucratul  cu obiecte mici.

Precum și uneltele, există modele de mașinării care pot realiza diferite operațiuni. De cele mai multe ori se adoptă soluții compromițătoare, care în practică nu funcționează atât de bine.

Este mult mai indicat să păstrăm mașinăriile într-o zonă specifică, decât într-o cameră proprie. Un aspirator de praf fix merită să fie instalat doar dacă se lucrează aproape zilnic cu mașinării. În caz contrar, este suficient doar un aspirator obișnuit, cu accesoriile corespunzătoare. Trebuie să existe suficient spațiu pentru depozitarea mașinăriilor și uneltelor, desenelor sau pentru elementele machetei ce se află în construcție.

Cu mașinăriile descrise în continuare, se pot construi practic toate machetele de care avem nevoie, atât pentru un concurs, cât și pentru o expoziție sau cu scopuri demonstrative. De asemenea, este setul de bază pentru un mic atelier de modelare într-un studiu de arhitectură

Fierăstrău mic, circular de masă – Cu o lățime de la 40 până la 50 cm. Trebuie urmărit ca panoul longitudinal să ajungă până la segmentul liber al lamei, într-o manieră prin care să se  poată ghida pe lungimea piesei. Panoul transversal trebuie sa permită ghidarea sigură a pieselor. Unghiul între masa fierăstrăului și masa de lucru (poziție normală de 900 ) ar trebui să se poată absolvi. Acest lucru se obține întorcând lama fierăstrăului sau înclinând masa de lucru. În ultimul caz, fierăstrăul ar trebui să dispună de un dispozitiv de compensație pentru a putea  sprijini masa de lucru împreună cu fierăstrăul în poziție orizontală; în acest fel se pot realiza tăieturi unghiulare pentru acoperișurile înclinate. Recomandăm funcționarea motorului la diferite viteze. Doar în acest fel se pot tăia adecvat diferite materiale precum: lemnul, metacrilatul, metalul etc. Este necesar să dispunem de un set de lame cu diferiți dinți, lățimi și diametre. Nu ar trebui folosite lame de tip HSS. Materialul este casant și se poate rupe dacă este solicitat excesiv. Lamele pentru metalele dure cu dinți mici se pot utiliza pentru tăierea mai multor materiale. Cu lamele cele mai fine pentru metale ( HSS- speciale pentru oțel), supuse la un tratament posterior de întărire, se pot face mici incizii și retăieri ale unor fațade. Toate lamele destinate acestor operațiuni delicate ar trebui să fie marcate și nu  să fie utilizate pentru tăieturi bruște și pentru tăierea lemnului masiv. Pentru ascuțirea lamelor folosite trebuie să apelăm la un atelier specializat. Fierăstrăul circular ar trebui să dispună de o conexiune pentru un aspirator de praf.

Mașină de șlefuit – Cu un diametru cuprins între 30 și 40 cm și un aspirator sau o pungă pentru praf încorporată. Mașina de șlefiut trebuie fixată pe o masă de lucru înclinabilă. Este de preferat ca motorul să funcționeze în ambele sensuri. Discurile abrazive se pot obține cu diferite tipuri de zimți. Ar trebui să fie schimbate des, deoarece doar cu discuri noi se pot obține suprafețe fine fără a pierde timpul cu pauze posterioare. Discurile abrazive se agață de discul mașinii de șlefuit, printr-un adeziv special. Acești adezivi permit schimbarea rapidă a discurilor. Nu ar trebui adăugați alți adezivi.

Mașina de perforare – Cu o înălțime de perforare reglabilă și un motor care funcționează la diferite viteze. Acesta trebuie să fie bine fixat pe o masă de lucru a cărei înălțime să fie acceptabilă și căreia ar trebui să i se adauge un element de prindere si susținere (nu putem susține mereu piesa cu mâna). Trebuie să dispunem de burghie cu un diametru între 0,5 mm până la cel puțin 10 mm. Pentru prelucrarea diferitelor materiale –lemn, metacrilat și metale – nu sunt necesare doar diferite tipuri de metale, ci să fie posibil ca motorul să ruleze diferite rotații pe minut. (Datele cu privire la viteza funcționării cele mai adecvate pentru fiecare metal se găsesc pe instrucțiunile prezentate de fabricant).

Fierăstrău de circularn – Pentru tăierea materialelor sintetice și a metalelor fine. Cu acest fierăstrău se taie mai ales straturile machetei topografice. Procesul este similar cu cel al mașinăriei de găurit. Există modele mici cu un arc de 500 mm,  deși pentru construirea machetelor mari avem nevoie de un fierăstrău cu un arc de cel puțin 1000 mm. Datorită faptului ca prețul ambelor modele este similar ar trebui să alegem fierăstrăul cu marimea mai mare, dacă avem suficient spațiu.

Fierăstrăul termic – Pentru tăierea spumei rigide, cu un cablu încălzit electric. Un model bun ar trebui să dispună de un placaj stabil  cu o înălțime suficientă pentru tăiat și cu o reglare precisă a înclinației tăieturii, precum a unui dispozitiv de tăiat cercuri. Ventilatorul ar trebui să îndepărteze vaporii nocivi și un întrerupător vertical șă acționeze punerea în mișcare și oprirea incălzirii cablului pentru a putea fi manevrată cu ambele mâini piesa la care se lucrează.

Aparatele mici – În zilele noastre există pe piață aparate mici create special pentru lucrătorii de modelare. Aceste mașinării pot fi utilizate mai ales pentru munca cu o mai mare precizie și de finisare. Următoarele mașinării ne pot fi de mare ajutor în munca noastră:

  • Burghiu electric cu diferite viteze cu posibilitatea de a cupla diferite discuri abrazive
  • Mașinărie de găurit reglabilă electronic
  • Mașină de șlefuit
  • Sudor cu gaz

Aparate complementare. Dacă dorim să continuăm să ne echipăm atelierul ar trebui să ne gândim la următoarele mașinării

  • Mașină de forfecare, mărime A1
  • Mașinărie de șlefuit manuală
  • Mașină de frezat
  • Disc de ascuțit unelte și accesorii
  • Masă de lucru cu înălțime reglabilă

Recomandări de lucru cu mașinării. Pentru a lucra cu fierăstrăul circular, sudorul de discuri și  mașina de perforare electrică, ar trebui să se țină cont de următoarele recomandări( este important să citim și respectăm indicațiile fabricantului)

  1. Mesele pe care se fixează mașinăriile trebuie să fie mereu curate și clare. Aceste mese nu sunt suprafețe de depozitare! Suprafețele meselor trebuie tratate deseori cu un produs menit să faciliteze alunecarea. Lamele fierăstrăului, discurile abrazive și burghiele trebuie să fie mereu ascuțite. La schimbarea lamei unui fierăstrău trebuie deconectată mereu mașinăria (scoțând-o din priză sau oprind curentul)
  2. Aveți grijă sa lucrați mereu cu material de cea mai bună calitate. Așadar, nu folosiți lemn vechi care poate avea cuișoare, șuruburi și inclusiv pietre sau nisip care ar putea murdări mașinăriile sau care va pot răni. Bucățile mari de lemn masiv trebuie lăsate pe mâna unui tâmplar până cand le vei putea folosi la propriul fierăstrău fără a risca vreun pericol.
  3. Piesele cele mai mici ale unei machete se taie mereu dintr-o piesă mai mare și se separă de ea la ultima tăietură.
  4. La tăierea pieselor din lemn masiv trebuie să avem mare atenție să fie sprijinită pe o bază curată, plată și perpendiculară lamei fierăstrăului (pericol de a rupe colțurile)
  5. Piesele trebuie să avanseze împingându-le mereu din fața fierăstrăului, ci nu din spatele acestuia. În acest fel ținem mâinile în siguranță. Găsiți o piesă din lemn care să vă ajute să împingeți piesele mai mici pe lungimea fierăstrăului.
  6. Nu folosiți niciodată obiecte de metal (clești) pentru a împinge piesele (risc ridicat de accidentare)
  7. Nu realiza niciodată simultan tăieturi transversale și longitudinale. Piesa tăiată trebuie să aibă spațiu pentru a se îndepărta de fierăstrău. Astfel există pericolul de a rupe colțurile. Consecința este, ori blocarea fierăstrăului (daune ale motorului) ori ruperea lamei. Dacă este nevoie să se utilizeze simultan două scânduri (cel lateral pentru a fixa distanța și cel transversal pentru a ghida piesa spre tăiere) trebuie adăugată o piesă care să fixeze distanța scândurii laterale pentru a ajunge până la lama fierăstrăului.
  8. Piesele mici se sprijină cu o dificultate mai mare și este mai ușor să se rupă la colțuri. Dacă se taie piese mici, cu ajutorul scândurii transversale, se recomandă suplimentarea cu o piesă auxiliară care să acopere întreaga longitudine a piesei tăiate. Lama fierăstrăului va tăia si piesa auxiliară.
  9. Prezentarea înălțimii corecte a lamei fierăstrăului. Asta nu ar trebui să depășească mai mult de 6-10 mm din volumul tăieturilor normale.
  10. Piesele trebuie să fie mereu șlefuite acolo unde discul abraziv rulează în jos, în caz contrar praful tinde să se împrăștie și mașina de șlefuit ne poate arunca piesa din mână ( pericol pentru ochi)
  11. Când șlefuim o piesă, aceasta trebuie să se miște în față și în spate pentru a obține o suprafață plană și să evităm formarea micilor curbe.
  12. La șlefuirea pieselor mici cu o mașimă de șlefuit electrică, trebuie să ne sprijinim peste o piesă auxiliară de lemn. Prin aceasta se acoperă golul între mașinărie și masă obținând sprijinirea sigură a piesei.
  13. Dacă construim piese mici cu burghiul electric sau vrem să perforăm centrul unui placaj, piesele trebuie fixate pe masă cu clame de fixat. Sub piesele ce urmează să fie perforate se așează o bază (placă aglomerată) pentru a evita perforarea mesei și pe de altă parte pentru a evita aschierea materialului perforat. În orice caz trebuie să ținem piesa cu siguranță și rigiditate.
  14. În general pentru a prelucra piesele mici la mașinării avem nevoie de piese auxiliare (pentru împins, baze etc.) făcute din lemn. Aceste materiale auxiliare trebuie să se apropie pe cât posibil uneltelor de tăiat (lama de fierăstrău, discul adeziv).

Call Now Button