/Machete de arhitectura – 7 modele arhitecturale

Machete de arhitectura – 7 modele arhitecturale

Incepand ca un generator de idei si ajungand la o utopie in miniatura, istoria machetelor de arhitectura este extrem de bogata, privita in modul in care s-a dezvoltat cu metode si tehnologii diverse.

Iata 7 modele arhitecturale ce marcheaza istoria machetelor. Fiecare poarta o idee, dezvoltata intr-o poveste interesanta.

1. Model de arhitectura descoperit in Bulgaria (dateaza din anul 4600 inainte de Hristos)

Multe civilizatii antice au creat modele arhitecturale sau machete, nu atat pentru a analiza tehnicile de constructie, ci mai degraba pentru a fi oferite ca si cadouri sau pentru a fi plasate in morminte (ca si ofrande). Acest model arhitectural din lut a fost descoperit pe Valea Dunarii, in Bulgaria de azi.

Model de arhitectura antic

2. Cupola din Catedrala din Florenta, de Filippo Brunelleschi (dateaza din secolul al XV-lea)

Crearea unui model arhitectural fizic a fost singurul mod in care Filippo Brunelleschi si-a putut ghida cu usurinta mesterii pentru lucrarile de constructie ale domului Catedralei Florente. El a lasat modelul in mod voit incomplet, pentru a se asigura ca are control asupra cupolei, in timpul constructiei.

Mai multe modele de machete de arhitectura construite pentru Catedrala din Florenta au fost realizate pentru verificare si analiza; pentru a avea certitudinea ca ceea ce urma sa fie construit fusese testat dinainte. Mai tarziu, aceste modele arhitecturale au capatat o forma noua de frumusete.

macheta Cupola Catedrala Florenta

3. Turnul lui Tatlin, 1919 – 1920

Acest turn reprezinta unul din cele mai durabile proiecte nefinalizate, datand din secolul al XX-lea. Turnul trebuia sa fie o oda in spirala spre modernitate si revolutie, construit din fier, otel si sticla. Ar fi putut concura cu Turnul Eiffel. In spirala din otel se infasurau mai multe structuri geometrice, fiecare cu viteze diferite. Nu este de mirare ca au existat mai multe indoieli cu privire la practicitatea sa structurala si costul materialelor. Cu toate acestea, modelele arhitecturale Tatlin dezvaluie ambitia si spiritul epocii respective.

Turnul lui Tatlin

4. Catedrala din Liverpool, de Edwin Lutyens (1930)

Una din cele mai sofisticate machete de arhitectura realizate vreodata in Marea Britanie, este cel construit de Lyutyens pentru Catedrala din Liverpool. Rezultatul urma sa detroneze faimoasa Catedrala St Paul. Afisat in cadrul Academiei Regale in 1933, si bucurandu-se de un succes foarte mare, macheta demonstreaza in detaliu ambitia si design-ului lui Lutyens. In prezent, macheta se afla in Muzeul din Liverpool.

Catedrala din Liverpool macheta

5. Terminalul 1, Aeroportul Charles de Gaulle, de Paul Andreu, 1967 – 1974

Design-ul tip caracatita al lui Paul Andreu pentru terminalul 1 al Aeroportului Charles de Gaulle, prezinta o vedere distorsionata a terminalului. Un tambur plat din beton sta deasupra, cu un labirint suspendat, incurcat, de scari rulante plasate dedesubt. Avand in vedere erorile cladirii finalizate, modelul poate fi privit ca o versiune fetisizata a viziunii lui Andreu.

Aeroportul Charles de Gaulle macheta

6. Casele Capsula, Wolfgang Doring, 1969

Acest model arhitectural este opera arhitectului german, Wolfgang Doring. Fara contextul sau arhitectonic, macheta ar putea fi usor confundata cu o gramada de jucarii. Dar, stiind ca fiecare cub reprezinta o locuinta, modelul devine utopic.

macheta Casele Capsula

7. Turnurile Lego, Bjarke Ingels Group, 2007

In cadrul expozitiei BIG City din New York, Bjarke Ingels Group a produs un model 1:50, complet din Lego. Proiectul a fost o propunere pentru o dezvoltare mixta in Copenhaga. Folosind unitati modulare cu 4 pereti de sticla si acoperis din iarba, Lego Towers, iau forma unui spatiu urban bine conturat, in care un hotel, centrele de vanzare si locuintele rezidentiale sunt complet integrate.

Turnurile Lego

 

2019-08-14T12:59:31+03:00 august 14th, 2019|Categories: Machete|
Call Now Button