/Adezivi, benzi adezive și hârtie autoadezivă

Adezivi, benzi adezive și hârtie autoadezivă

Gama amplă de adezivi existenți permite practic prinderea tuturor elementelor între ele. La lipire trebuie să ții cont de următoarele:

  • Stabilitatea materialului față de dizolvant
  • Forma și mărimea suprafeței
  • Pregătirea suprafeței

Lipirea semnifică unirea unor elemente printr-un strat de adeziv. Acest strat se formează la întărirea adezivului: la uscare (de exemplu, aracetul) sau prin reacții chimice (de exemplu, adezivele cu două componente). Durata unirii depinde, înafară de forma suprafeței și de pregătirea ei, de doi factori: adeziunea și coeziunea. Când o hârtie umedă rămâne practic lipită de o sticlă sau de două sticle între ele  prin interpunerea între ele a unei pelicule fine de apă,  se datorează apariției forței de adeziune, crescând contactul între pelicula de adeziv și material. Acest contact se obține dacă între ambele obiecte nu se găsesc pelicule diferite sau bule de aer. Pentru noi, asta denotă că suprafețele ce urmează sa fie unite nu trebie să aibă nicio urmă de grăsime sau praf. Zgâriind ușor suprafețele se crește puterea adeziunii ( curățarea particulelor neobișnuite și încărcarea suprafeței). Prin coeziune se înțelege unirea componentelor între ele. Aceasta depinde de calitatea adezivului. Forța coeziunii se intensifică atunci când pelicula de adeziv este omogena și nu prea groasă.

Trebuie ținut cont și de faptul că există adezive care pot umple micile goluri sau crăpături, ca de exemplu, adezivele cu două componente, „UHU” dur și adezivii albi. Cu toate acestea, adezivii de impact necesită ca suprafața ce urmează să fie lipită să se potrivească perfect.

Ar trebui să păstrăm cutiile adezivilor, deoarece instrucțiunile de utilizare obișnuiesc să fie mai complete decât cele existente pe tub.

              Tipuri de adezivi

Adezivii albi- Sunt formați din rășini sintetice dizolvate în apă. La evaporarea apei, rășinile formează un strat aproate transparent. Pentru utilizarea acestor adezivi este necesar  ca cel puțin o suprafață dintre cele ce urmează a fi lipite să fie poroasă pentru a permite apei să se evapore. Acești adezivi se utilizează mai ales pentru lipirea lemnului,  a aplăcilor și a plutei. Foatre rar se utilizează la lipirea materialelor textile, cartoane și hârtii cartonate. Pentru aceasta există adezivi speciali. Adezivii albi, datorită conținutului lor de apă, deformează hârtia.

Adezivi pe bază de dizolvanți- Aceștia se compun din rășini sintetice- de exemplu, cauciucul sintetic- diluate în dizolvanți.  Pelicula de adezivi se întărește la evaporarea dizolvantului. Asta înseamnă că dizolvantul trebuie să iasă prin materialul unit prin uniunea comună. Așadar se pot lipi mereu dacă materialul este permeabil ( hârtie, carton, țesături, piele, lemn)  sau când este vorba despre unirea materialelor impermeabile ( metale sau plastice) uniune lungă și ingustă. Trebuie să ținem cont de faptul că unii dizolvanti pot ataca plasticul. De aceea ar trebui să realizăm în prealabil probe indiferent de indicațiile fabricantului. Există adezivi speciali pentru poliesterul expandat și extrudat, pentru metacrilat și pentru PVC. Când folosiți acești adezivi nu uitați sa purtați masca de protecție corespunzătoare si mânuși adecvate!

Adezivi de impact- Aceștia se utilizează la construcția machetelor, mai ales pentru unirea straturilor terenuilui machetei topografice. Se pot utiliza și pentru unirea a două elemente din material impermeabil. Cele două suprafețe trebuie să se acopere cu un strat foarte fin de adeziv. După aceea se lasă să se evapore dizolvantul și în continuare se unesc cu forță ambele suprafețe. Pentru asta se utilisează un ciocan de tâmplărie sau o rolă de cauciuc.

Adezivi cu două componente- Sunt formați printr-un întăritor și o legătură, amestecate împreună înainte de utilizare. Observați mereu indicațiile de fabricare cu privire la proporțiile amestecului! Nu trebuie amestecate cantități mari o singură dată, având în vedere că unii adezivi au un timp scurt de întărire ( 5 minute). Prinderile rezistă la greutăți mari ( de exemplu, UHU plus 300 până la 300 kg/cm2 ). Acești adezivi se utilizează pentru unirea metalelor, ceramice, sticlă și plastic între ele când este necesară rezistența unirii.

Adezivi instantanei (super glue) –  Un tip foarte interesant de a construi machete sunt adezivii instantanei,  mai ales când se urmărește unirea rapidă și de durată, sau când nu se poate apăsa părțile unite pentru mult timp. Există adezivi instantanei atât pentru materiale poroase cât și pentru celelalte. Se pot utiliza atât pentru metale, plastic, vitrine, porțelan, cât și pentru țesături. La utilizarea adezivilor instantanei trebuie să avem grijă să nu intre în contact cu ochii sau pielea. Când folosiți acești adezivi nu uitați sa purtați masca de protecție corespunzătoare si mânuși adecvate!

Tipuri de uniuni

   Durata uniunii nu depinde doar de adeziv, ci și de forma asamblării; cele mai importante dintre acestea sunt:

  • La capete
  • La capete cu înclinație
  • In pătrat acoperind capătul
  • La capete cu elemente de racord dintr-o parte
  • La capete cu elemente de racord din ambele părți
  • Cu miter box
  • Poziție simplă

Pregătirea suprafețelor de lipit

  1. Curățarea suprafețelor de particule neobișnuite (resturi de particule și praf)
  2. Omogenizarea suprafețelor prin șlefuire
  3. Degresarea suprafețelor cu acetonă sau alcool
  4. Lăsăm ca suprafețele să se usuce după ce au fost curățate
  5. Nu se ating suprafețele ce urmează să fie lipite odată ce au fost pregătite
  6. Aplicăm un adeziv formând un strat subțire și omogen
  7. Lăsăm să se usuce cât timp este nevoie
  8. Evitarea aderării prafului sau a mizeriei adezivului recent adăugat. Întreruperea pilirii până când nu sunt unite elementele.

Role adezive și hârtie autoadezivă

Înafară de cleiuri și adezivi utilizăm și role adezive sau hârtie autoadezivă pe ambele părți. Rolele adezive se utilizează pentru fixarea temporară a unor elemente . Când se scoate rola trenuie să avem grijă să nu stropim elementul. Pentru asta se utilizează role cu o aderare slabă. Pentru lipirea hârtii colorate peste un material transportabil precum polistirenul sau metacrilatul și pentru a uni table subțiri între ele de metal, polistiren și metacrilat se adaugă folii adezive pe ambele părți. Este necesar ca niciun element să fie poros, ci să aibă o suprafață plană curată, fară grăsimi. Avantajul hârtiei autoadezive constă în posibilitatea de a uni mari suprafețe într-un timp scurt. Rolele adezive colorate de la 0,5 mm lățime, cu un ajutor important pentru a reproduce tăietura tâmplăriei duprafeței de sticlă la scară de 1:200, 1: 100 și 1:50.

Bază pentru tăiere

Baza pentru tăiere, din cauciuc omogen, ne ajută mult în munca noastră. În timp ce tăierea cartonului sau a lemnului sprijinind un cutter de o riglă, există mereu pericolul ca baza să depășească linia tăieturii și ca aceasta să se rupă, cauciucul omogen al bazelor speciale se reînchide și nu  depășește, nici nu  degradează lama cutterului. Aceste baze permite realizarea tăieturilor precise și păstrarea colțurilor curate.

2018-06-08T20:55:47+03:00 aprilie 2nd, 2018|Categories: Applications, Company, Machete, Tutoriale Machete|
Call Now Button